GEN-I s preglednim računom u društvu najboljih europskih praksi

U tvrtki GEN-I svjesni smo kako su našim korisnicima važni pregledni računi za energiju.

Ponosni smo što je tu predanost prepoznala i Europska potrošačka organizacija BEUC. U istraživanju pod nazivom »Energy Billing: Landscape Report and Summary of Good Practice« (Obračun energije: izvještaj i sažeci dobrih praksi) račun tvrtke GEN-I za energiju odabran je između 300 računa iz 10 europskih država kao primjer dobre prakse izrade računa prilagođenog korisnicima i primjer za ostale igrače na tržištu. Pri odabiru su u obzir uzete osnovna funkcija računa i njegov sadržaj, razumljivost, poziv na plaćanje, uporabljivost, dizajnerska rješenja i odaziv kupaca nakon primitka računa.

Račun tvrtke GEN-I istaknut je zbog primjereno navedene informacije o datumu plaćanja. Naime, radi se o informaciji koja je jedan od najvažnijih dijelova računa stoga mora biti istaknuta. U izvještaju je također priložena i fotografija računa. Priznanje je za GEN-I utoliko veće što je BEUC kao primjer dobre prakse naveo račune još samo tri druge europske energetske tvrtke, uključujući račun engleske tvrtke SSE, račun francuske tvrtke ENGIE i austrijske tvrtke EVN.

Izvještaj BEUC-a predstavljen je prošli tjedan na odboru za energiju u Europskom parlamentu, koji se zauzeo za jačanje prava potrošača na energetskom tržištu.

Na temelju prijedloga kojeg je potvrdio nadležni odbor, računi će morati biti prilagođeniji korisnicima te pregledniji. Do 2022. godine potrošači će moći zamijeniti dobavljača električne energije i plina unutar 24 sata, a dostupne će im morati biti jednostavnije usporedbe vezanih paketa, koji uključuju energiju. Potrošači koji imaju pametna brojila, moći će pratiti potrošnju.

U nadolazećim mjesecima također će biti poznato kada će nova prava potrošača biti uključena u europsko zakonodavstvo. Naknadno će lokalni parlamenti morati iste uključiti i u nacionalne energetske zakone.